Stoffelijke resten NSB-ers gevonden

HOOGHALEN - In de buurt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn stoffelijke resten gevonden. De resten lagen op een begraafplaats die vorige week is ontdekt. Het gaat om overblijfselen van mensen die daar net na de Tweede Wereldoorlog zijn begraven. Er zijn negen mannen en een vrouw begraven.
De Joodse barakken op het kamp werden na de oorlog gebruikt om zogeheten foute Nederlanders op te sluiten. Dat zijn mensen die in de oorlog NSB-er, landwachter of SS-er waren. Een deel van hen heeft het verblijf in Westerbork niet overleefd. Ze zijn tussen 1945 en 1947 anoniem begraven in het bos. Ze stierven een natuurlijke dood.
In 1960 werd besloten de graven te ruimen, maar niet duidelijk was of dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Ook de exacte locatie van deze ‘vergeten’ begraafplaats was tot voor kort onbekend. Dankzij de inzet van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) en van onderzoekers van het KLPD is vorige week de plek van de graven vastgesteld.
Rondom het kamp is onlangs begonnen met een zoektocht naar mogelijke resten van die mensen die na de oorlog in het kamp verbleven. Gisteren werden de eerste stoffelijke restanten van overledenen gevonden. Ze worden na identificatie elders herbegraven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.