FC Emmen verdiende winnaar in derby tegen Veendam

VOETBAL - FC Emmen heeft de eerste competitie-overwinning sinds 24 februari behaald. Uitgerekend aartsrivaal SC Veendam was het slachtoffer. Na een ruststand van 0-1 won Emmen met 2-1. Voor de ploeg van trainer Joop Gall scoorden Antoine van der Linden (strafschop) en invaller Wout Weghorst.
Het was een verdiende zege voor de ploeg van Gall, die opnieuw Ruud ter Heide en Jeffrey de Visscher buiten de selectie had gelaten. Toch was de eerste helft voor de bezoekers. Na een aardige openingsfase met veel balbezit voor FC Emmen, maar zonder kansen, kwam Veendam beter in de wedstrijd. Nadat Boy Deul in de 20e minuut al een keer gevaarlijk voorlangs schoot, was zijn tweede poging raak. Met een hard en laag diagonaal schot passeerde hij FC Emmen-doelman Peter van der Vlag. De thuisploeg herstelde zich niet en mocht van geluk spreken dat Lars Hutten drie minuten na de 0-1 niet de 0-2 maakte. De thuisploeg was vooral aanvallend machteloos. Mamedov en Almubaraki maakten veel meters, maar zonder doel. Ook Worm en Rojer deelden in de malaise. "Ik was ontevreden over alle vier aanvallers. Ik was ook van plan om Eldridge al voor rust te wisselen. Hij speelde met de handrem erop. Dat kan gewoon niet", aldus Gall. Rojer ging voor rust ook nog naar de kant. Noodgedwongen uiteindelijk, want hij raakte bij een actie geblesseerd aan zijn enkel. Zijn vervanger was Wout Weghorst. In de extra tijd van de eerste helft werd Emmen voor het eerst gevaarlijk, maar Almubaraki schoot wild over in kansrijke positie.

Gall: "In de rust heb ik de spelers verteld wat er bij een derby komt kijken, qua strijd en beleving." Die woorden leken nodig en hadden ook effect. De toeschouwers, bijna 3200 in totaal, zagen een strijdend Emmen in de tweede helft. Binnen zes minuten was de stand in evenwicht. Aanvoerder Antoine van der Linden mocht aanleggen vanaf elf meter, nadat Almubaraki binnen de zestien onderuit was gelopen door Veendam-verdediger Apau. Van der Linden faalde niet: 1-1. Het betekende voor FC Emmen pas de derde goal van het seizoen. Negen minuten later was het opnieuw raak. Mamedov raakte in eerste instantie nog de paal, maar was alert in de rebound. Hij legde de bal terug op de vrijstaande Weghorst die zijn eerste goal maakte in het betaalde voetbal. De 2-1 bleef uiteindelijk op het scorebord staan. Ook na een slotoffensief van een verder pover spelend Veendam. Schmeltz schoot namens de gasten nog een voorzet op de lat, maar op dat moment had Emmen het duel al lang moeten beslissen, maar grote kansen waren niet besteed aan Almubaraki en Mamedov.

Statistieken FC Emmen - SC Veendam

FC Emmen-SC Veendam 2-1. 31. Deul 0-1, 52. Van der Linden (strafschop) 1-1, 59. Weghorst 2-1. Scheidsrechter: Honig. Gele kaart: Bakkati, Velda, Weghorst (FC Emmen), Apau, Vakalopoulos (SC Veendam). Toeschouwers: 3188.
FC Emmen; Van der Vlag: Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Velda, Worm (67. De Groot), De wit (83. Metaj), Mamedov, Rojer (45. Weghorst), Almubaraki.
SC Veendam; Timmermans; Wagenaar, Vakalopoulos, Lohuis, Apau, Overtoom, Lambooy, Rozema, Schmelz, Hutten (79. Menting), Deul (61. Opoku).