Duidelijke zege FC Emmen bij Den Bosch

VOETBAL - FC Emmen boekte vrijdagavond haar derde zege binnen een week. Na de thuiszege op Veendam en de bekerwinst op VVOG won de ploeg van trainer Joop Gall met 0-3 bij FC Den Bosch. De doelpuntenmakers waren Alexander Bannink, Wout Weghorst en Kaj Velda. Door de zege is FC Emmen inmiddels al vijf duels op rij ongeslagen en is de Drentse club geklommen naar de negende plaats in de Jupiler League.
"We zijn los", sprak Gall na afloop. "De groep maakt stappen, groeit naar elkaar toe en we hebben het hier gewoon afgedwongen. Het is een collectieve prestatie, maar als ik iemand moet noemen dan is dat Yannick de Wit. Hij was belangrijk en zorgde voor rust in ons spel."

FC Emmen maakte dankbaar en gretig gebruik van het kwakkelende Den Bosch, dat normaliter een subtopper is in de Jupiler League, maar dit seizoen pas één zege boekte en vijf nederlagen leed. De formatie van trainer Jan Poortvliet en ex FC Emmen-speler Randy Wolters begon nog wel aardig, maar zakte na de eerste tegengoal volledig door de hoeven. Op dat moment had de thuisclub wel op voorsprong kunnen staan, maar een grote kans van Van den Broek werd gepakt door Van der Vlag en scheidsrechter Dieperink zag een overtreding van FC Emmen verdediger Maynard in zijn eigen zestien over het oog. Na deze momenten kwam Emmen beter in de wedstrijd. De ploeg raakte de lat uit een vrije bal (Velda) en spits Weghorst kopte een voorzet van Mamedov net over. Vijf minuten voor rust was de derde kans wel raak. Den Bosch leed balverlies, FC Emmen schakelde razendsnel om en Almubaraki gaf Bannink de kans om de 0-1 te maken. Dat deed de aanvallende middenvelder (bij afwezigheid van de geblesseerde Worm) uitstekend. Met zijn linkerbeen zorgde Bannink voor de openingstreffer en zijn eerste goal in het shirt van Emmen.

Na rust verwachtte iedereen, en dan vooral het thuispubliek, een ontketend Den Bosch. Maar de thuisploeg bleek niet bij machte het Emmen moeilijk te maken. Opnieuw een perfecte counter, ingeleid door aanvoerder Antoine van der Linden, betekende de 0-2. De centrumverdediger passte op Bannink, die vanaf rechts een perfecte voorzet gaf op Wout Weghorst. De jonge spits scoorde zijn tweede goal van het seizoen. De goal viel zeven minuten na rust, psychologisch natuurlijk een perfect moment. Den Bosch was geknakt en Emmen sneed kort na de 0-2 twee keer door de Brabantse defensie. Den Bosch-doelman Begois weigerde echter de handdoek in de ring te gooien en keerde intzetten van Velda en Almubaraki. Maar in de 60e minuut moest ook Begois buigen. Een directe vrije bal van Velda ging via de binnenkant van de paal achter de keeper: 0-3.

In het laatste half uur kon Emmen het duel rustig uitspelen. Gall wisselde De Wit voor Bart de Groot. "Hij heeft de afgelopen jaren nogal wat blessureleed gekend. Hij is nog niet zover dat hij in een paar weken tijd steeds negentig minuten kan spelen." De Groot beleefde overigens weinig plezier aan zijn invalbeurt, want kort voor tijd moest hij alweer het veld verlaten met een op het oog zware knieblessure. Op dat moment speelde de thuisploeg al met tien man, na de tweede gele kaart voor Randy Wolters.