Assen wil door met Burgernet

ASSEN - De gemeente Assen wil Burgernet structureel invoeren, omdat het binnen een half jaar tijd zijn succes heeft bewezen.
Dat blijkt uit een evaluatie. Met Burgernet roepen politie of gemeente via een telefonisch netwerk de hulp in van inwoners bij branden, overvallen, een vermissing of andere zaken.

Brandstichtingen

In maart schakelde Assen over op Burgernet vanwege de brandstichtingen in Marsdijk en Peelo. Uit de evaluatie blijkt dat Burgernet bij één op de vier zaken heeft bijgegedragen tot een oplossing. Verder doet ruim 6 procent van de Asser inwoners mee en dat is landelijk gezien hoog voor een stad.

Kosten

De kosten voor structurele invoering van Burgernet in Assen zijn jaarlijks 17.000 euro. Voor dat geld komt er ook een wervingsactie om er meer burgers bij te betrekken. Verder wil de gemeente periodiek via de gemeentelijke berichten in de huis-aan-huis-bladen wijzen op Burgernet. Want hoe meer burgers zich aansluiten bij Burgernet, hoe effectiever het wordt.

Katalysator

Steeds meer gemeenten in Drenthe stappen over op Burgernet, en dat heeft volgens Assen als voordeel dat er ook meer grensoverschrijdende meldingen gedaan kunnen worden. Volgens Assen heeft de invoering eerder dit jaar in de provinciehoofdstad ook als katalysator gewerkt voor de grote steden Emmen en Hoogeveen, die vanaf september meedoen. Vorige maand besloot ook Noordenveld mee te doen. Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe hebben sinds vorig jaar al Burgernet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.