Stankoverlast Noblesse ondanks aflopen ultimatum nog niet verholpen

WIJSTER/DRIJBER - De stankoverlast bij slachtafvalverwerker Noblesse Proteïns in Wijster is nog niet verholpen. De verwerker van kippenslachtafval veroorzaakte afgelopen weekeinde volgens omwonenden opnieuw stank in de wijde omgeving.

Kadaverlucht

Boer en loonwerker Henk Fikkert verging zaterdag weer van de stank. Hij had zaterdag twee ploegen met loonwerkers in de regio aan het werk en volgens zijn ploeg in Mantinge was zelfs daar de stank van de slachtafvalverwerker te ruiken. Voorzitter Paula Lanting van plaatselijk belang Drijber kwam zaterdagmiddag terug van vakantie, stapte thuis uit de auto en rook meteen de stank. Zaterdagavond was de geur helemaal ondraaglijk zegt Carla Mooiweer uit Wijster;  "een kadaverlucht met een gifgroen randje."


Geurmetingen

Noblesse had met de gemeente afgesproken dat voor 20 oktober de resultaten van geurmetingen zouden worden ingeleverd. Afgelopen vrijdag zijn de afgesproken stankmetingen uitgevoerd.


"Stank niet door afvalvlees"

Directeur Johan Visser van Noblesse erkent dat voor en tijdens afgelopen weekeinde zijn fabriek weer stankoverlast veroorzaakte. Dat komt volgens hem niet omdat de deuren van de fabriek open staan want er wordt in de fabriek gewerkt met onderdruk, dus de lucht kan niet naar buiten, ook al staan meerdere deuren open. Het probleem van de stank komt volgens Visser uit het verwerken van kippenveren en niet vanuit het afvalvlees. Waar die kadaverlucht vandaan komt snapt hij niet, want het gaat om veren. Visser vindt zelf dat het in de omgeving zwaar naar ammoniak ruikt door zijn fabriek. Volgens hem zijn Amerikaanse experts dicht bij een oplossing voor de stank


Dwangsommen

B en W dreigen al met dwangsommen als het nog langer blijft stinken in Wijster en zeggen de laatste meetgegevens en informatie van Noblesse af te wachten. Volgende week dinsdag nemen B en W een besluit; maatregelen nemen tegen de stinkfabriek of niet.


Meer over dit onderwerp:
Wijster
Deel dit artikel: