Groen licht voor woningbouw Havenkwartier

Het havenkwartier in Assen
Het havenkwartier in Assen
ASSEN - Assen kan aan de slag met woningbouw in het Havenkwartier en op het Veemarktterrein.
Dat heeft de raad gisteravond besloten. In de eerste fase komen er 150 huizen op het Veemarktterrein en 120 woningen op het uit te graven Silo-eiland aan de Havenkade. De ontwikkeling kost 30 miljoen, de verwachte grondopbrengst 20 miljoen. Assen neemt dit verlies, omdat er ook geld komt van de provincie voor de aanleg van onder meer een brug over de Industrieweg en kanalen in de nieuwe woonwijk aan het water. CDA, GroenLinks, SP en een PLOP-raadslid stemden tegen, omdat ze het plan te risicovol vinden.

Sociale huurwoningen

Assen werkt bij de eerste fase van het Havenkwartier nauw samen met projectontwikkelaar Credo en woningcorporatie Actium. Zo komen er 60 sociale huurwoningen. Het Veemarktterrein blijft ondanks de woningbouw ook beschikbaar voor evenementen, zoals de TT-kermis en voor gratis parkeren. Maar het aantal parkeerplaatsen wordt wel fors teruggebracht.

Vanaf 2014

De verwachting is dat er vanaf 2014 gebouwd kan worden. Het totale Havenkwartier-project omvat zo'n 1000 woningen, en beslaat een bouwperiode van 20 tot 30 jaar. Volgens wethouder Henk Matthijsse zit er geen haast achter de woningbouw en biedt het project veel ruimte voor creatieve woonideeën, met onder meer woon- en werkruimte voor kunstenaars. Ook moeten mensen die in het Havenkwartier gaan wonen met een bootje bij hun huis kunnen komen. Hoewel er sprake is van krimp in Drenthe, verwacht Assen dat zij als provinciehoofdstad blijft groeien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.