Noorse wafels en Graved lax

PROVINCIE - Een recept uit De Brink van 11 januari 2013

Ingrediënten voor ± 6 wafels:

* 250 gr. zelfrijzend bakmeel

* 2 eieren

* 75 gr. witte basterdsuiker

* 11 gr. vanillesuiker

* 0,250 l. melk

* 7 gr. bakpoeder

* 125 gr. gesmolten boter

* 7 gr. zout
Bereiding:
Smelt de boter in een pan met een deel van de melk.
Kluts alle ingrediënten met een garde of een mixer en voeg daar de warme melk met boter nog aan toe. Het beslag moet als een lint van de garde lopen.
Bak ze 1,5 minuut in een wafelijzer op 220 graden en laat de wafels na het bakken even uitwasemen op een rooster.
Maak het af met poedersuiker, zure room en kersenmarmelade.

Ingrediënten voor Graved lax:

* 1,8 a 2 kg zalm
* 250 gr. zeezout
* 200 gr. suiker
* 40 gr. dille
* 50 gr. citroen rasp

Bereiding:

Vraag de vishandelaar de zalm in de lengte in tweeën te snijden en alle graten te verwijderen, of doe het gewoon zelf.
Leg de helft van de vis met de velkant naar beneden in een geëmailleerde of roestvrijstalen bak.
Was de dille en sla het goed uit. Leg de dille op de vis.
Meng in een kom het zout, de suiker, citroenrasp en gestampte peper. Strooi dit mengsel over de dille.
Plaats daarop de andere helft van de vis met het vel naar boven. Bedek de vis met een doek en plaats daar op een bak van hetzelfde formaat. Verzwaar de bak met enige blikken conserven of iets anders zwaars.
Plaats het geheel 48 uur in de koelkast. draai de vis iedere 12 uur om, overgiet ze met de vrijgekomen vloeistof en doe de beide stukken zalm even van elkaar om het vocht op de binnenkant te laten inwerken. Daarna het gewicht er opnieuw opzetten.
Wanneer de gravad lax tenslotte gereed is, haal dan de vis uit de marinade, schraap de dille en de kruiden eraf en droog de vis met papier van de keukenrol.
Leg de beide vishelften met de velkant naar beneden op een snijplank en snij de vis in smalle diagonale plakken. Ontdoe elke plak van het vel.
Gravad lax wordt opgediend als onderdeel van de smörgåsbord of als voorgerecht. Het wordt opgediend met mosterdsaus. Als het als hoofdgerecht moet dienen, wordt het gegarneerd met schijfjes citroen en met de mosterdsaus en geserveerd met toast en mogelijk met komkommersalade.
Dit is een recept van Janneke de Groot - Grave, van het Scandinavisch dorp

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.