Vraagtekens bij bemiddeling CdK Tichelaar

ASSEN - Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar heeft zich nadrukkelijk gemengd in de ruzie tussen de gemeente Coevorden en horeca-ondernemer Jos Wijland.
Zoals gisteren gemeld heeft Wijland, die exploitant is van het kasteel in Coevorden, een claim bij de gemeente neergelegd van anderhalf miljoen. Coevorden is volgens Wijland afspraken niet nagekomen over het opknappen van de omgeving van het kasteel.

De bemoeienis van de CdK in deze kwestie is opmerkelijk, omdat Tichelaar een relatie heeft met de zus van ondernemer Wijland. De CdK heeft in september twee gesprekken met een deel van het college van Coevorden en zijn zwager gevoerd en heeft daarbij aangedrongen op een oplossing. "Ik betreur het zeer dat het in Coevorden niet is gelukt beweging in het conflict te krijgen. Daarmee was voor mij de kous af."

Bemiddeling

Tichelaar noemt zijn bemiddeling niet bijzonder, want hij speelt vaker een rol in conflicten. Zo heeft hij zich eerder bemoeid met de sluiting van de afdeling verloskunde in Meppel, de sluiting van de kazerne in Assen, het arbeidsconflict bij Fresenius in Emmer Compascuum en met de mogelijke komst van een fabriek van Fokker in Hoogeveen.

Belangenverstrengeling

Suggesties van belangenverstrengeling werpt Tichelaar ver van zich. "Daar distantieer ik mij van. Het ging hier enkel om het belang voor Coevorden."

Vraagtekens bij bemiddeling

Hoogleraar Staatsrecht Hans Engels zet vraagtekens bij de bemiddelingspoging van de Commissaris van de Koningin. Zo vindt Engels het vreemd dat het initiatief van Tichelaar kwam en ook gezien de persoonlijke relatie met een betrokkene was de bemiddeling niet verstandig.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.