Expositie Dode Zee-rollen naar Assen gehaald

ASSEN - De expositie over de Dode Zee-rollen is naar het Drents Museum gehaald. Half juli is de expositie te zien, maar daarvoor werd de tentoonstelling eerst in Jeruzalem bekeken.
Het was een hele klus om de Dode Zee rollen naar Assen te halen. Door hun ouderdom zijn de teksten heel kwetsbaar. Ze mogen alleen worden tentoongesteld in speciale klimaatkasten, onder gedimd licht. Bovendien mogen ze niet langer dan drie maanden achter elkaar aan licht worden blootgesteld.

Dode Zee-rollen

De grotten bij Qumran. Een oeroude nederzetting in de woestijn van Judea aan de oever van de Dode Zee. Hier werden in 1947 door bedoeinen de Dode Zeerollen gevonden. De oudste versie van de bijbel die we kennen, en daarmee eén van de belangrijkste archeologische vondsten van de vorige eeuw. Een aantal van die teksten komt deze zomer naar het Drents Museum.

Behalve de Dode Zeerollen zelf zijn er op de tentoonstelling in het Drents Museum ook allerlei andere objecten te zien. Het museum wil zo een beeld schetsen van het leven in Israel tweeduizend jaar geleden en de opstand tegen de romeinen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.