Bevolkingsonderzoek LifeLines uitgebreider

ASSEN - Het grootschalige bevolkingsonderzoek LifeLines wordt uitgebreider. Komend jaar komen de eerste deelnemers aan het onderzoek in Drenthe, Groningen en Friesland voor een tweede screening naar de LifeLines centra.
LifeLines is een onderzoek onder ruim 165.000 inwoners van Noord Nederland. Het idee is om te onderzoeken waarom de één wel oud wordt en de ander niet. Deelnemers moeten bij de eerste screening vragenlijsten invullen, onderzoeken doen en bloed en urine afstaan. Wetenschappers kunnen gebruik maken van de anonieme gegevens voor onderzoek.
In Groningen wordt gebouwd aan een enorme koelhuis om het materiaal daar minstens dertig jaar op te slaan.

Maar er komt meer bij, omdat LifeLines tijdens het tweede onderzoek ook vraagt om haar af te staan en ontlasting in te leveren. Bovendien moeten deelnemers de tweede keer een springtest doen. De bedoeling is ook om met behulp van apps voor smartphones deelnemers te vragen om mee te doen aan extra onderzoek, zoals onderzoek naar bijvoorbeeld eetgedrag en bewegen. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.