'Gevaarlijk gas cyanide oorzaak drama Annen Animal Center in Hoogeveen'

HOOGEVEEN - Het gevaarlijke gas cyanide is volgens onderzoekers de oorzaak van het drama bij Annen Animal Center in Hoogeveen in 2007. Dat hebben toxicoloog Wil ten Berge en chemisch ingenieur Teun Hagens bekendgemaakt.
In november 2007 stierven plotseling dieren in de dierengroothandel en werden mensen onwel. Tientallen personen gingen in quarantaine en 25 personen moesten een nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Ondanks uitgebreid onderzoek is nooit een oorzaak gevonden.

Rioolgas

Maar twee onderzoekers konden de zaak niet loslaten, deden extra onderzoek en komen tot de conclusie dat via de riolering het gevaarlijke gas cyanide in het pand van het dierencentrum terechtkwam. Dat gas zou in de riolering zijn ontstaan door een combinatie van vleesafval van een vleesverwerkend bedrijf met actief chloor, dat wordt gebruikt om de riolering te reinigen.

Het inademen van cyanide kan leiden tot de dood. De onderzoekers denken dat door een ongelukkige samenloop van omstandigheden het gas terecht is gekomen in het pand van de broers Danny en Jeffrey Annen. In een toiletunit werkte de stankafsluiter niet meer goed, waardoor het gas ongemerkt het pand kon instromen, zo menen de onderzoekers.

De onderzoekers vinden dat de onderzoeken die destijds zijn gehouden door het RIVM en de Algemene Inspectiedienst te beperkt waren. De broers hebben volgens de onderzoekers geen enkele schuld aan het incident.

Geen bewijs

Het lastige in deze hele zaak is dat er geen bewijs is van cyanide, omdat er destijds niet op is getest. En cyanide laat geen sporen na in het lichaam. Ook heeft de gemeente Hoogeveen altijd ontkend dat er een reiniging van de riolering is geweest in de omgeving van Annen Animal Center. De gemeente wil nu nog niet op de zaak reageren.

De broers Annen hopen dat door dit verhaal de zaak weer aan het rollen komt en duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor het incident. De broers willen vooral graag weer verder met hun leven, want door het gebeuren is hun zaak failliet gegaan en zitten ze met hoge schulden. De curator is geïnformeerd over de onderzoeken en de broers hopen dat de curator verder onderzoek gaat instellen. De broers zeggen getekende getuigenverklaringen te hebben, die het verhaal bevestigen. Het gaat om onder meer een medewerker van een rioleringsbedrijf.

De onderzoekers gaan over hun bevindingen een wetenschappelijk artikel schrijven en raadslid Bé Okken van Gemeentebelangen Hoogeveen heeft al aangekondigd vragen te stellen aan het college van B en W van Hoogeveen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.