Open NK Ballonvaren in Wezuperbrug

WEZUPERBRUG - Het open Nederlands Kampioenschap Ballonvaren wordt in het Hemelvaartweekend gehouden in Drenthe. Recreatiepark Molecaten Kuierpad in Wezuperbrug is daarbij het centrale punt.

Er komen dertig ballonvaarders aan de start, uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Op Hemelvaartsdag 29 mei, vrijdag 30 mei en zaterdag 31 mei zijn er elke dag twee starts. Om ongeveer zes uur 's morgens en om zes uur 's avonds. De starts zijn niet per se op Park Kuierpad in Wezuperbrug. Al naar gelang de windrichting en weersomstandigheden kan gestart worden in een straal van 40 kilometer rondom Wezuperbrug.


Het is de bedoeling dat de ballonvaarders een zandzakje zo dicht mogelijk neer laten ploffen op een van te voren aangeven punt. Dit NK Ballonvaren is een opwarmertje voor het Europees Kampioenschap Ballonvaren voor vrouwen dat volgend jaar september ook in Wezuperbrug plaatsvindt. Dan komen de 80 beste vrouwelijke ballonvaarders uit heel Europa aan de start.


Organisator Jan Fokken uit Oosterwolde zegt dat de kracht van de zon belangrijk is voor de vaarders. Als de zon niet te fel is, 's ochtends of 's avonds, kan er goed gevlogen worden. De wedstrijdballonnen zijn klein en hebben geen speciale vormen. Het is belangrijk dat er makkelijk mee gemanoeuvreerd kan worden.


Vorig jaar was het NK ook in Wezuperbrug. Toen was het weer de grote spelbreker.


Zie ook:

- Weersomstandigheden spelbreker bij NK ballonvaren

- Kampioenschap ballonvaren in Wezuperbrug

Meer over dit onderwerp:
Wezuperbrug
Deel dit artikel: