Satudarah-leden de cel in na afpersing

Twee verdachten zijn lid van Satudarah (archieffoto)
Twee verdachten zijn lid van Satudarah (archieffoto)
RODEN - Twee leden van motorclub Satudarah moeten tien maanden de cel in voor het afpersen en een poging daartoe van een ondernemer in Roden. De neef van één van hen, die een aandeel had in beide misdrijven, verdwijnt achttien maanden achter de tralies. Dat bepaalde de rechtbank in Assen vandaag.
De rechtbank sprak van ernstige feiten die voor veel onrust zorgen in de samenleving. Het Openbaar Ministerie eiste deels voorwaardelijke celstraffen. De rechter zag daar de meerwaarde niet van in en legde enkel onvoorwaardelijke straffen op.

Ondernemer uit Roden

In februari vorig jaar kreeg een ondernemer uit Roden bezoek van een 30-jarig Satudarah-lid en zijn even oude neef uit Groningen. De man droeg een jas van Satudarah en vertelde de ondernemer dat hij hen 10.000 euro moest betalen, omdat de man de naam van Satudarah ten onrechte zou hebben genoemd. Zou de man niet betalen, dan zouden er dertig clubleden ‘langskomen’, dreigde het duo. De bange Rodenaar gaf al het geld dat hij op dat moment in huis had: 500 euro.

Twee weken later stond het Satudarah-lid opnieuw op de stoep. Toen met een 33-jarige man uit Groningen, ook gehuld in Satudarah-kleding. Opnieuw eisten ze geld. Deze keer had de man niks. Ze dreigden de vingers van het slachtoffer af te knippen als hij niet snel over de brug kwam.

De Groningers ontkenden in de rechtszaal stellig dat zij de afpersers waren. Getapte telefoongesprekken waarin de mannen over de zaak leken te praten, gingen volgens hen over heel andere dingen. De rechtbank gelooft dat niet.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.