Stankoverlast door biovergister in Witteveen

WITTEVEEN - . Omwonenden van de biovergister in Witteveen klagen over enorme stankoverlast. Ook moeten ze veel hoesten en hebben ze last van branderige ogen. De voormalige eigenaar van de biovergister vraagt buurtbewoners om geduld. Sinds kort gebruikt mestbedrijf Gebr. Oude Lenferink de biovergister aan de Mr. J.B. Kanweg in Witteveen. Volgens omwonenden wordt er nu vooral mest verwerkt in plaats van organische restproducten, zoals maïs en gras. Die mestverwerking veroorzaakt volgens hen de overlast. Oud-eigenaar en buurtbewoner Bouwhuis heeft in de buurt briefjes bezorgd, waarin hij zijn dorpsgenoten vraagt om begrip. De nieuwe gebruiker werkt volgens hem aan een oplossing.
De klachten zijn bij mestverwerker Oude Lenferink bekend. De directie zegt dat de installatie verouderd is, en dat er hard wordt gewerkt om de apparatuur te vernieuwen. Het bedrijf doet zijn uiterste best om stankoverlast te voorkomen en wil de problemen snel verhelpen, aldus de mestverwerker.

Inmiddels is een milieuklacht ingediend bij de gemeente Midden-Drenthe en de provincie. Midden-Drenthe onderzoekt of mestverwerking binnen de huidige vergunning voor de biovergister past.
Bewoners verzamelen handtekeningen in Witteveen, Mantinge en Nieuw-Balinge voor een petitie. Bijna twintig gezinnen hebben al getekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.