Bijzondere fiets moet wereld veroveren vanuit Assen

ASSEN - Een Icebyke, grote kans dat u daar nog nooit van heeft gehoord. Het is een fiets om mee te racen over een ijsbaan.
Als het aan de bedenkers ligt gaat de fiets de komende jaren de wereld veroveren. In Assen konden mensen gisteravond kennis maken met de Icebyke. Op het ijs van de Bonte Wever namen medewerkers van verschillende bedrijven het tegen elkaar op.

Het gaat hard
"Op de rechte stukken haalt de fiets wel 35 tot 40 kilometer per uur", zegt een van hen vol enthousiasme. Een stuk of zes fietsen zijn gisteren gebruikt voor wedstrijdjes.

De fiets is jaren geleden uitgevonden door de Engelsman Steve Ellis. De Icebyk lijkt nog het meest op een ligfiets. De bestuurder ligt op een stoeltje en het stuur zit onder de stoel.

Valpartijen

Helemaal zonder risico is het niet. Als je in de bocht je balans verliest, ga je gegarandeerd op je gat. Het gebeurt een stuk of drie keer gisteravond. Niemand houdt gelukkig iets aan de valpartijen over. Behalve dan een beetje een benauwd gevoel bij de volgende bocht.

Olympische sport
Icetrack Cycling wordt de sport genoemd die je met deze fiets beoefent. Het WK wordt op 14 februari op dit zelfde ijs in Assen gehouden. In 2022 moet Icetrack Cycling zelfs op de Olympische Winterspelen te zien zijn als het aan de ijsfietsers ligt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.