De sperwer voelt zich niet meer thuis in het Drents Friese Wold

DIEVER - De verandering van het Drents Friese Wold van productiebos naar een natuurlijk bos valt slecht uit voor bepaalde vogelsoorten. Dat zegt roofvogeldeskundige Rob Bijlsma uit Waspe.
In het Drents Friese Wold worden open plekken gemaakt en boomsoorten die hier van nature niet thuis horen worden omgezaagd.

Sparren omgehakt
Volgens Bijlsma komen soorten als het goudhaantje, de kruisbek en de sperwer steeds minder voor, omdat er veel percelen fijnspar en douglasspar zijn omgehakt. Deze vogels zijn juist afhankelijk van deze bomen.
Zo heeft de sperwer de afgelopen vijf jaar niet meer met succes gebroed in het Drents Friese Wold, omdat er geen geschikte broedplaatsen zijn.

'Gebied juist afwisselender'
Volgens boswachter Corne Joziasse wordt het gebied juist veel afwisselender. En dat is volgens hem goed voor allerlei dieren, ook voor roofvogels.
"Er zijn inderdaad minder sperwers. Maar grijp niet in. Laat het gaan zoals het gaat hier in het natuurgebied," zegt Joziasse.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.