Inwoner Roswinkel gaat nieuwe schade claimen bij NAM

ROSWINKEL - Verzakte muren, scheuren in wanden en vloeren. Dat is schade die is ontstaan aan het huis en in de schuur van Willem Bijl, een decennium na het stopzetten van de aardgaswinning in Roswinkel.

Vervolgschade

"Dit is vervolgschade als gevolg van het stoppen van het winnen van aardgas", zegt Willem Bijl. "De bodem wil zich settelen en daardoor krijg je hoogteverschillen." De schade is de afgelopen jaren steeds groter geworden en daarom gaat hij nu over tot het indienen van een schadeclaim bij de NAM. Naar eigen zeggen is hij er niet op uit mee te liften met de Groningers, die een vuist hebben gemaakt voor schadevergoeding. "Wat hier gebeurt, staat Groningen in de toekomst ook nog te wachten."

Bijl kreeg, net als zo'n honderd andere inwoners van Roswinkel, schade door de NAM vergoed die was ontstaan aan zijn huis na de aardbeving van 19 februari 1997. Een deel van de muren van zijn woning werd vervangen. In de nieuwe muren zitten ook alweer scheuren en de voegen vallen eruit. Het is bij zijn huis duidelijk dat het niet om achterstallig onderhoud gaat.

De 79-jarige inwoner van Roswinkel weet niet of hij de enige is die kampt met de naweeën van de aardgaswinning. "In 2001 is de Vereniging Gedupeerden Olie- en Gaswinning opgeheven. Sindsdien heb ik mij er niet mee bezig gehouden."

Strijd om schadevergoeding

De aardbeving in 1997 behoort met een kracht van 3,4 op de Schaal van Richter tot de drie zwaarste in Noordoost-Nederland. De inwoners van Roswinkel hebben een lange strijd gevoerd om schade vergoed te krijgen. De NAM ontkende het verband tussen schade aan huizen en aardgaswinning, maar honoreerde uiteindelijk meer dan de helft van de 218 schadeclaims.

Winning definitief gestopt

De aardgaswinning in Roswinkel stopte in 2005. De NAM had in 2011 het plan opnieuw te gaan boren, maar omdat het economisch niet rendabel zou zijn besloot het bedrijf in april 2013 definitief niet over te gaan tot hervatten van de aardgaswinning.

9 schadegevallen

De NAM meldt dat er sinds 2012 negen schademeldingen binnen zijn gekomen uit de gemeente Emmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.