Eerste gerestaureerde wagons zijn in Kamp Westerbork

HOOGHALEN - Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft donderdag de eerste twee van vijf gerestaureerde goederenwagons uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein staan.
De Koninklijke Landmacht heeft de wagons geplaatst op 'de Rampe', dat is de plek waar tijdens de oorlog de treinen vertrokken richting de vernietigingskampen.

Oude goederenwagons

De wagons zijn afkomstig uit het Ruhrgebied, het is niet zeker of ze ook voor deportaties zijn gebruikt.
Volgens de directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder is dat ook niet van belang: "Als je het hebt over een doorvoerkamp dan is hét symbool de trein en de wagons, dus dan moet je die ook wel hebben."

Het Herinneringscentrum probeert ook een personenwagon naar het kampterrein te halen. 60 procent van de deportaties in de Tweede Wereldoorlog gebeurde met personenwagons.

70 jaar bevrijding

Dit jaar wordt gevierd dat ons land 70 jaar geleden bevrijd is van de Duitse bezetter. Dat was de aanleiding om de wagons naar Westerbork te halen.

Bovendien missen veel bezoekers verwijzingen naar het vroegere uiterlijk van het kamp. In de jaren zeventig is het originele kamp afgebroken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.