Wat kan ik doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?

ASSEN - "Een teek? Pak 'm beet. Check iedere plek!" De GGD Drenthe is met deze slogan begonnen aan de jaarlijkse voorlichtingscampagne over teken.
De GGD wil mensen in Drenthe informeren over wat ze kunnen doen om de ziekte van Lyme te voorkomen. Teken kunnen die ziekte namelijk bij zich dragen.
Verwijder teek binnen 24 uur
Wanneer je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme "vrijwel uitgesloten", laat de GGD weten. Ook raadt de gezondheidsdienst aan om jezelf altijd te checken op teken als je in de natuur of in je tuin bent geweest.
Hoe kun je Lyme herkennen?
Volgens de GGD draagt ongeveer een op de vijf teken de Lymebacterie bij zich. Als je besmet raakt, ontstaat er meestal na een paar weken een rode ring om de plek van de beet.
Ook kunnen mensen koorts krijgen en als er niet op tijd wordt ingegrepen is er zelfs kans op onder meer hartklachten en neurologische aandoeningen.
Hoe verwijder je een teek?
Stel, je hebt nu zo'n teek. Hoe verwijder je die dan? In het filmpje van GGD Drenthe hieronder wordt het uitgelegd.
Onderzoek naar tekenbeten
Het RIVM is bezig met een nieuw onderzoek naar de gevolgen van tekenbeten. Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen te maken met de ziekte van lyme. 1.000 tot 2.500 houden daar langdurige klachten aan over. "We willen meer te weten te komen over waarom de ene persoon klachten krijgt en de ander niet. Er is nog te weinig bekend over de ziekte van lyme," aldus Kees van den Wijngaard van het RIVM. Wie mee wil doen aan het onderzoek kan zich aanmelden op tekenradar.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.