PvdA grote verliezer bij portefeuilleverdeling provinciebestuur

ASSEN - De PvdA blijft weliswaar in het Drentse provinciebestuur, maar moet in het nieuwe college van GS een flinke veer laten. Dat blijkt uit de portefeuilleverdeling die zojuist op het provinciehuis bekend is gemaakt.
Om 15.00 uur presenteerde formateur Henk Brink van de VVD zijn nieuwe ploeg van vier gedeputeerden. Naast Brink zelf komt ook Ard van der Tuuk van de PvdA terug. Nieuwkomers zijn CDA'er Henk Jumelet en Tjisse Stelpstra van de ChristenUnie.

Uitgeklede portefeuille
De PvdA verloor bij verkiezingen fors en raakte vijf zetels kwijt. Ook is de partij niet langer de grootste in Drenthe. De sociaal-democraten doen wel mee in de nieuwe coalitie, maar PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk moet het de komende vier jaar wel doen met een uitgeklede portefeuille.

Zo raakt de PvdA dossiers als economie, Groningen Airport Eelde, sport en recreatie en toerisme kwijt. VVD'er Henk Brink krijgt er juist taken bij. Zo heeft hij nu ook economie in portefeuille. CDA'er Henk Jumelet krijgt landbouw, platteland, sport, onderwijs en breedband op zijn bordje.

Windmolens
Tjisse Stelpstra wordt gedeputeerde voor de ChristenUnie. Die partij klom naar drie zetels en krijgt een volwaardige gedeputeerde. Wel moet Stelpstra het lastige dossier windmolens voor zijn rekening nemen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.