Gedeputeerde Tjisse Stelpstra geniet minste steun in de Staten

De nieuwe gedeputeerden na de installatie, met voorop Tjisse Stelpstra.
De nieuwe gedeputeerden na de installatie, met voorop Tjisse Stelpstra.
ASSEN - Met de installatie van de oudgedienden Henk Brink en Ard van der Tuuk en de nieuwe gedeputeerden Henk Jumelet en Tjisse Stelpstra heeft Drenthe een nieuw provinciaal bestuur. Gedeputeerde Stelpstra krijgt vanuit de Staten de minste steun. Zeven Statenleden stemden tegen zijn benoeming.
De nieuwe collegeleden zijn woensdag benoemd na onderzoek van hun geloofsbrieven en een schriftelijke stemming in Provinciale Staten. Stelpstra kreeg 31 stemmen voor, 7 tegen, 1 onthouding en 1 ongeldige stem. De kersverse gedeputeerde heeft geen idee wie er tegen hem hebben gestemd. "De stemming is geheim en ik kan de uitkomst alleen maar respecteren."
Flauw?
Stelpstra weet niet of hij de uitkomst flauw moet vinden. "Ik ben zelf Statenlid in Noord-Holland geweest en heb daar ook tegen de benoeming van een gedeputeerde gestemd. Maar dat deed ik wel in het openbare debat en met redenen omkleed. Toen ik me hier kort voorstelde heb ik niets gehoord, de tegenstemmers gingen het debat niet aan." Stelpstra laat zich niet door de stemming uit het veld slaan en zegt veel zin te hebben in zijn nieuwe baan als bestuurder.

Van der Tuuk populair

Gedeputeerde Ard van der Tuuk van de PvdA mag dan in het college de grootste verliezer zijn, de PvdA'er kreeg wel de meeste steun vanuit de Staten. 37 Statenleden stemden voor zijn benoeming. CDA-gedeputeerde Henk Jumelet kreeg van 35 Statenleden het vertrouwen en de benoeming van VVD-gedeputeerde Henk Brink wordt door 34 Drentse parlementariërs gesteund.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.