Vijf vragen over de eikenprocessierups

Veel eikenprocessierupsen overleefden de winter, omdat het niet erg koud is geweest
Veel eikenprocessierupsen overleefden de winter, omdat het niet erg koud is geweest
ASSEN - Ieder jaar zorgen eikenprocessierupsen voor overlast. In onze provincie zullen de problemen die het beestje oplevert vanaf ongeveer 22 mei beginnen. Vijf vragen over die zo gehate rups.
Waarom is de eikenprocessierups zo gehaat?
Mensen die de haren van de rupsen op hun huid krijgen, krijgen hevige jeuk, rode bultjes of last van hun luchtwegen. Elke rups heeft ongeveer 700.000 brandharen. Die dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen of luchtwegen. Honden die een hap genomen hebben uit een nest met rupsen, kunnen zelfs overlijden door de haren in de luchtwegen. Ook paarden kunnen last krijgen van de brandharen.

Waarom zijn er zo veel van die rupsen in Drenthe?

De rups deed in 1987 zijn intrede in Nederland. Eerst zaten de diertjes vooral in Limburg en Noord-Brabant, maar inmiddels hebben ze zich door heel Nederland verspreid. Ze zijn nu zo'n jaar of zes in onze provincie te vinden en ieder jaar worden het er meer. Drenthe is volgens Landschapsbeheer Drenthe een walhalla voor de eikenprocessierups, aangezien de provincie vol staat met eiken. Die eten ze kaal. De rups geeft vooral in de zomermaanden overlast.

Wat moet je doen als je haren op je huid krijgt?
De haren kunnen met een stevige tape van de huid worden verwijderd. Smeer de huid daarna in met een verzachtende zalf. Mochten de klachten aanhouden, dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. De jeuk kan een paar weken duren. Zelfs zonder de rups aan te raken kun je er last van krijgen: de haren worden namelijk door de wind verspreid.
Hoe worden eikenprocessierupsen bestreden?
Drentse gemeenten proberen op allerlei manier de eikenprocessierups het leven zuur te maken. Er worden biologische bestrijdingsmiddelen (zoals insectparasitaire nematoden) ingezet. Soms wordt een gebied waar veel besmette bomen staan afgesloten. In 2012 werden in Drenthe vlindervallen uitgezet en nesten worden zo vroeg mogelijk weggezogen. Natuurlijke vijanden van de rups zijn: vogels, vleermuizen, sluipwespen en sluipvliegen.

Hoe komt de insect aan zijn naam?

De diertjes heten eikenprocessierups omdat ze 's nachts in processie, dat betekent groepsgewijs, op zoek gaan naar eten. En ze eten vooral eikenbladeren: vandaar de naam eikenprocessierups.
Meer informatie over de eikenprocessierups vind je op de speciale pagina van het RIVM.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.