Mogelijk 'energielandgoed' rond vliegveld Eelde

Het gebied rond de landingsbaan
Het gebied rond de landingsbaan
EELDE - Op het vliegveld in Eelde wordt mogelijk een zonneakker aangelegd. De provincie en de gemeente Tynaarlo hebben zes ontwerpbureaus om ideeën gevraagd.

Het is de bedoeling dat rond de start- en landingsbanen een 'energielandgoed' komt met groene energieproducten. "Het streven is er een 'living lab' van te maken, een proeftuin om kennis en ervaring op te doen", zegt wethouder Theun Wijbenga. Ook zou er rekening gehouden worden met plekken voor vliegtuigspotters.
Hoe het landgoed eruit komt te zien is nog niet duidelijk. De provincie en gemeente willen hierover in gesprek met omwonenden. Op donderdag 21 mei is om 19.30 een bijeenkomst voor die mensen in Airport Restaurant Eelde.
Initiatiefnemer
Initiatiefnemer is Zonneparken Nederland BV, dat inmiddels een aanvraag heeft gedaan voor twintig hectare aan zonnepanelen. Het zou gaan om zo'n honderdduizend zonnepanelen die per jaar zes- tot achtduizend huishoudens voorzien van elektriciteit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.