Worden Veenhuizen en Frederiksoord werelderfgoed?

FREDERIKSOORD - De spanning bij alle betrokkenen stijgt. Worden de voormalige armenkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid voorgedragen voor de werelderfgoedstatus? En in welk jaar wordt de status aangevraagd?
Deze week was een delegatie van deskundigen van Unesco uit Parijs te gast in Drenthe. Daar hebben ze in opdracht van de provincie Drenthe gekeken naar hoe het er op dit moment voor staat. En ze zijn, zo zeggen ze bij de provincie, positief.

Het kan ook mislukken
Maar grote vraag is wat de Nederlandse regering gaat doen. Die is voorzichtig vanwege het mislukken van de nominatie van het Teylersmuseum in Haarlem in 2013. Het museum voldeed niet aan de voorwaarden van Unesco.

Burgemeester Jager van Westerveld erkent dat de spanning toeneemt. Zeker nu partijen positief zijn over de nominatie. "We zullen moeten wachten tot week 21. Dan komt, zoals het nu lijkt, het antwoord".

2018 moet het jaar van erkenning worden
Overigens kan het ook zo zijn dat het besluit wordt opgeschoven naar een later tijdstip. In Frederiksoord hopen ze dat ze in 2018 de status krijgen. Dan bestaat de Maatschappij van Weldadigheid op 1 april 200 jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.