Oorlogsmonument bij station Hoogeveen gestolen

HOOGEVEEN - De propeller van het in 1943 neergestorte vliegtuig bij station Hoogeveen is verdwenen. De vernieling en diefstal van het oorlogsmonument werd dinsdagochtend ontdekt.
Wie er verantwoordelijk is voor de diefstal is niet bekend. Er is nog geen aangifte gedaan door de gemeente, de eigenaar van het monument. Op de sokkel liggen nog een paar bouten waarmee het propellerblad vastzat.

Monument van vliegtuigwrak
Het monument is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed p-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino. Het staat op de plek waar het vliegtuig 70 jaar geleden is neergestort. De Amerikaanse jager stortte neer na een luchtgevecht met een Duits vliegtuig.

Pas in 1978 geborgen
Omdat het vliegtuig tussen de rails was neergestort, werden het wrak en de piloot niet meteen geborgen. De Duitsers gooiden de krater van de inslag dicht en herstelden snel de rails. De spoorlijn was voor hen van belang voor het transporteren van joden naar doorgangskamp Westerbork. Pas in 1978, bij de bouw van een tunnel onder station Hoogeveen, kwamen de stoffelijke resten van de piloot en de wrakstukken van het toestel naar boven.

Monument is particulier initiatief
Initiatiefnemer van het monument is de Hoogevener Bé Thalen. Thalen was eigenaar van het propellerblad van het vliegtuig. Hij kreeg het wrakstuk in 2002 in bezit na een faillissementsverkoop op vliegveld Hoogeveen. Daarvoor maakte de propeller jarenlang omzwervingen door Hoogeveen, stond in schuurtjes en heeft zelfs nog als reclameobject gediend. Thalen heeft de restauratie van het propellerblad en de plaatsing van het monument zelf betaald.

Trommelslager ook verdwenen
Het is de tweede verdwijning van een monument in korte tijd in Hoogeveen. In april verdween ook de trommelslager, het beeld voor de Grote Kerk in het centrum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.