Beloning voor tip gestolen oorlogsmonument: 'Ik ben niet boos, ik ben woest'

HOOGEVEEN - Bé Thalen, initiatiefnemer van het oorlogsmonument in Hoogeveen, looft 250 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de vondst van de verdwenen propeller van het monument.
"Ik ben niet boos, ik ben woest. Ik vind het een rotstreek. Ik hoor nu dat het de daders vooral om aluminium te doen is. Ik vind het zo belangrijk dat dit ding terugkomt", vertelt een boze Thalen op Radio Drenthe.

Veiling

De vernieling en diefstal van het monument werden dinsdag ontdekt. Het beeld is eigendom van de gemeente Hoogeveen. Het monument is anderhalf jaar geleden geplaatst. "Ik had het ding gekocht op een veiling zonder te weten wat het was. Uiteindelijk is er iets moois van gemaakt," vertelt Thalen.

Klootzakken
Thalen besefte meteen dat er aluminium in het monument zat. "Het bedrijf dat het monument heeft gemaakt, heeft extra moeite gedaan om te zorgen dat vandalen het niet zo maar los konden krijgen. Maar klootzakken krijgen alles klaar. Dit is pure diefstal van een paar kilo aluminium. Het is schandalig", zegt Thalen. Volgens Thalen levert het aluminium hooguit een paar tientjes op.

Neergestort

Het monument is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed p-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino. Het staat op de plek waar het vliegtuig zeventig jaar geleden neerstortte.

Thalen vindt het van belang dat de propeller terugkomt. "Die man is daar omgekomen. Hij heeft z'n leven daar gelaten. Zoiets haal je niet weg."

Heeft u de gouden tip?
Weet u waar de propeller is? Laat het weten via redactie@rtvdrenthe.nl. Dan brengen wij u in contact met Bé Thalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.