Komt Zwarte Piet mee naar Meppel of blijft 'ie in Spanje?

© Wouter Engler/Wikimedia
MEPPEL - Nu we weten dat de nationale Sinterklaasintocht in Meppel is, kan de zwartepietendiscussie opnieuw beginnen. Want zijn de Zwarte Pieten wel welkom in Meppel?

"We gaan Zwarte Piet zeker niet afschaffen, dat gaat te ver. Maar we willen best andere pieten of andere figuren zoals edelmannen aan de stoet toevoegen," zegt intocht-organisator Luck Heuckeroth in het Algemeen Dagblad.

Geen kritiek

"In Meppel is geen enkele kritiek op Zwarte Piet. Bij ons staan inwoners - of ze nu een kleurtje hebben of niet - nog steeds enthousiast langs de grachten. Maar we zijn niet blind voor de discussie elders in het land," zegt Heuckeroth.

Demonstraties

De organisator, die al twintig jaar bij de landelijke aankomst van Sinterklaas betrokken is, verwacht wel dat er in Meppel demonstraties komen. "Maar dat hoort er in een democratie bij," zegt hij. Bij de Sinterklaasintocht in Gouda vorig jaar, waren er ook protesten.
De gemeente Meppel zei gisteren nog niet te weten of ze inspeelt op de pietendiscussie. "Daar heb ik nog niemand over gehoord. We zijn nu vooral erg blij en gelukkig dat de intocht hier plaatsvindt," vertelde een woordvoerder.
Pakjesboot 12 meert op 14 november aan in Meppel.

Poll

Is Zwarte Piet welkom? Vul onze poll in!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.