Beslag door Rendo op rekening oud-directeur blijft

De rechter besloot dat de beslaglegging blijft
De rechter besloot dat de beslaglegging blijft
MEPPEL/ASSEN - De van miljoenenfraude verdachte ex-directeur van energiebedrijf Rendo kan zijn hypotheek niet meer betalen. Stéphan V. uit Meppel stapte daarom twee weken geleden naar de rechter en eiste dat het beslag, dat Rendo op een van zijn bankrekeningen heeft gelegd, er deels af gaat, zodat hij de vaste lasten weer kan betalen. Hij kreeg de rechter niet aan zijn zijde. De beslaglegging blijft zoals die is.
V. werd in december 2012 aangehouden op verdenking van fraude bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk. Ook twee mededirecteuren Bert H. en Richard W. worden daarvan verdacht. Het trio is nog dezelfde maand ontslagen. Het energiebedrijf stelt 29 miljoen euro schade te hebben geleden door de fraude.
Schade verhalen
Na zijn aanhouding legden het Openbaar Ministerie en Rendo beslag op onder meer de bankrekeningen en de kapitale villa van V. aan de rand van Meppel. Op die manier hoopt Rendo nog wat van de schade op V. te kunnen verhalen.
Gedeeltelijk opheffen
In november stapte V. ook al naar de rechter. Toen met de eis dat het Openbaar Ministerie het beslag van één rekening gedeeltelijk moest opheffen, zodat hij zijn hypotheek zou kunnen betalen. De rechtbank stelde hem in het gelijk: ze vond het belang van V. en zijn gezin met vijf kinderen zwaarder wegen dan dat van het OM.
Maanden betalingsachterstand
Maar nog vóór de rechtbank uitspraak had gedaan, legde Rendo beslag op dezelfde rekening. Daardoor kan V. nog steeds niet zijn lasten betalen. Inmiddels heeft hij volgens zijn advocaat negen maanden betalingsachterstand op de hypotheek en is de kans groot dat de bank binnenkort besluit het huis te veilen en de ex-directeur failliet gaat.
Dat V. de strafrechter destijds aan de zijde kreeg doet er niets aan af dat de kort geding rechter ander beslist. "Het strafvorderlijke beslag en onderhavig civielrechtelijk beslag betreft inhoudelijk verschillende procedures en gaat het dus om afzonderlijke trajecten."
Boven zijn stand
Volgens Rendo leeft V. simpelweg boven zijn stand door in de villa met een waarde van meer dan een miljoen euro te blijven wonen. Zijn gezin heeft een maandinkomen van 3700 euro, maar de maandelijkse lasten bedragen zo’n 6000, waarvan de helft opgaat aan hypotheek. Toch denkt V. er niet over zijn huis te verkopen, omdat het is ingericht op zijn jongste zoon die meervoudig gehandicapt is. In luxe leven doet hij ook niet, zegt hij.
Door het verliezen van de baan is de situatie veranderd, vindt de rechter. De huidige uitgaven liggen niet in de lijn met de actuele inkomsten. En is het kunnen blijven wonen in deze woning minder van belang dat het doel waarmee Rendo beslag heeft laten leggen.
Onrechtvaardig behandeld
V. ontkent dat hij fraude heeft gepleegd. "Ik voel me onrechtvaardig behandeld door Rendo", aldus V. De strafzaak tegen hem en de andere ex-directeuren begint naar verwachting eind dit jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.