'Te snelle groei van melkveesector is slecht voor imago'

EEXTERZANDVOORT - De poot moet op de rem bij de snel groeiende melkveehouderijen. Dat zegt professor Dirk Strijker uit Eexterzandvoort, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Door de snelle groei, de intensivering en de fosfaatproblemen, dreigt de melkveesector volgens Strijker dezelfde kant op te gaan als de varkens- en pluimveesector: en dat is een slecht imago.
Dodelijke cocktail
In een column in het vakblad De Boerderij schrijft Strijker zelfs dat "intensieve koeienhouderij een dodelijke cocktail is".
Strijker reageert met zijn waarschuwing op het nieuws van vorige week, dat het fosfaatplafond vorig jaar fors is overschreden door de snelle groei van de koeienstapel en te veel fosfaat in het ruwvoer. Daardoor komt er via de koeienmest meer fosfaat in het milieu terecht.
Geen verrassing
De te hoge fosfaatproductie is volgens Strijker beslist geen verrassing. "Ze doen wel alsof ze verrast zijn. Maar dit zag je aankomen", zegt Strijker tegen RTV Drenthe. "De melkveehouderij is de laatste tijd in hoog tempo gegroeid, door het afschaffen van het melkquotum. En die groei is nog niet ten einde. Dat is een slechte zaak, want als dit zo doorgaat, wordt het goede imago van de melkveehouderij te grabbel gegooid."
Gevaarlijk dichtbij
Volgens Strijker is de afgelopen jaren al nadrukkelijk gewaarschuwd voor het negatieve imago van de intensieve veehouderij. "Maar de melkveehouderij is inmiddels gevaarlijk dichtbij die slechte situatie." Strijker pleit ervoor dat er nu snel de rem opgegooid wordt, en dat er wat hem betreft een teldatum met terugwerkende kracht wordt gehanteerd voor het aantal te houden koeien. "Om mijn part neem je 1 januari 2014 als peildatum. Staatssecretaris Dijksma moet niet zeggen dat ze wellicht maatregelen neemt, nee, ze moet nu ingrijpen."
Boeren, let op uw saeck!
Dat melkveehouders de kans voor groei juist nu aangrijpen, met het verdwijnen van het melkquotum, vindt Strijker onverstandig. "Die kans moet je juist niet nemen, want dat gaat uiteindelijk ten koste van de sector. Boeren let op uw saeck!"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.