'Natuurstenen 'hopbank' hoort bij Peize en zal daar ook blijven'

PEIZE - De angst die in Peize leefde dat de 'hopbank' voor de voormalige Rabobank zou verdwijnen, blijkt onterecht. Het bankgebouw wordt gekocht door de plaatselijke fietsenmaker Jelke van Slooten die er zijn zaak in vestigt.

Van Slooten is nu ook in bezit van de stenen zitbank, de hopbank.

Deze week werd door VVD-fractievoorzitter Arnold Rossing gevraagd of het voortbestaan van het monument niet in gevaar komt, nu deze in handen van een particulier komt. De bank is gemaakt van Himalaya natuursteen door de steenhouwer Leo Krul.

'Bank hoort bij Peize'
Van Slooten is duidelijk: "De bank hoort bij Peize en zal daar ook blijven. Dat mag bij mij voor de zaak maar als elders een betere plek is, dan vind ik dat ook goed."

Hopteelt
De bank is een ontwerp van de vader van Arnold Rossing, Geert Rossing en verwijst naar de hopteelt die in Peize tussen 1450 en 1830 bloeide. Als natuurmens met een groot historische besef wilde Rossing een blijvende herinnering aan deze periode.

In de rugleuning staat een hopbel afgebeeld die ook in het wapen van de toenmalige gemeente Peize staat. Punt van discussie: wie gaat de bank en het groen daaromheen straks onderhouden?
Deel dit artikel: