Plannen voor hoogbouw in Westerbork zijn van de baan

WESTERBORK - De plannen voor hoogbouw in het centrum van Westerbork gaan niet door. Dat heeft de politiek in Midden-Drenthe vanavond besloten.
PvdA, CDA en VVD waren verdeeld. Uiteindelijk werd het tijdens de stemming in de raad veertien tégen en acht vóór de hoogbouw.

Verdiensten of belangen?

PvdA-er Muskee: "Als we moeten kiezen tussen de verdiensten van een projectontwikkelaar of de belangen van het dorp, kiezen wij voor het laatste."
Daarom stemden de meeste PvdA-ers tegen de plannen van de eigen wethouder Emko Dolfing.
Voorstander ChristenUnie daagde de tegenstanders nog uit: "Durf iets bijzonders te bouwen in Westerbork."

Hoe hoog is hoog eigenlijk?

Het plan voor de Zandhoeklaan was door het college na protesten uit het dorp al aangepast. Er waren twee van de oorspronkelijk drie bouwlagen over. Het grootste gedeelte zou ruim negen meter hoog worden met een puntgevel van ruim twaalf meter. Maar toch vindt een raadsmeerderheid dat nog te hoog en te massaal.

Bewoners tegen

Dat is goed nieuws voor veel Westerborkers. Zij waren faliekant tegen de komst van bouw van appartementen aan de Zandhoeklaan in hun dorp. Het zou het aanzicht van het historische centrum met het Olde Gemientehoes en de Stefanuskerk verstoren.
D66: "De voorgestelde nieuwbouw is best mooi, maar te ingrijpend voor het dorp. In Beilen zou het niet misstaan."

Applaus en Borrel

"Zo, nu móeten ze wel met een goed plan komen," was de reactie van tientallen bewoners. Zij applaudisseerden na het raadsbesluit en dronken een borrel op de overwinning.
Een onderzoek toonde eerder aan dat tachtig procent van de duizend ondervraagde inwoners tegen de bouw was.

Zandhoeklaan blijft zanderig

Aan de Zandhoeklaan moesten acht appartementen en twee eengezinswoningen verrijzen. Volgens Gemeentebelangen blijft de Zandhoeklaan nu nog lang zanderig.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.