Toyisten eindelijk begonnen aan restauratie De Stip

EMMEN - Het contrast is extreem. In 2009 en 2010 beschilderen de Toyisten De Stip in de vrieskou en gooien ze met sneeuwballen. Nu tijdens de restauratie staan ze peentjes te zweten van de warmte.
De afgelopen maanden heeft het kunstenaarscollectief De Toyisten geld ingezameld voor de restauratie. Ze hebben zelfs hun eigen kunstwerken
om de benodigde 40.000 euro binnen te krijgen. Uiteindelijk met succes.
Meerdere lagen verf
Eind vorige week zijn vijf Toyisten begonnen aan de restauratie. "De Stip is eerst schoongemaakt. Nu brengen we kleur voor kleur de eerste laag aan. Dat herhalen we twee keer en dan komt er nog een anti-graffiti laag overheen", vertelt Toyist Dejo.
In 2009 begonnen de Toyisten met het beschilderen van de voormalige gasbol. Doordat ze in de vrieskou schilderden kwam er vocht tussen de verflagen en laat de verf nu los. Na de opknapbeurt kan De Stip weer acht jaar mee.
Abseilen langs de bol
Het is geen alledaagse klus voor de kunstenaars. "We hebben drie hoogwerkers om de bol staan en daar komen we aardig ver mee, de hoogste haalt zelfs 28 meter. Aan het einde van de week gaan twee Toyisten langs de bol abseilen. Dat is best eng natuurlijk, maar ze zitten goed vast. Zij kunnen dan het bovenste deel van de bol meenemen."
Over een maand of twee zijn de kunstenaars klaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.