Medewerkers gevangenis Veenhuizen blij met nieuwe cao

VEENHUIZEN - "We zijn hartstikke blij hiermee, geweldig", zegt Richard Loos, medewerker van de gevangenis in Veenhuizen.
Loos deed als lid van vakbond CNV in juni mee aan
van gevangenispersoneel uit Veenhuizen. Hij was verrast door het nieuws vandaag over het akkoord.
Beloning
"We gaan er qua geld op vooruit. Eindelijk worden we beloond na vier jaar lang geen cao te hebben gehad", zegt Loos op Radio Drenthe. "Onze acties hebben zeker gelopen. De acties van ons, op Schiphol en van de politie. Het is allemaal in het nieuws geweest, de politiek kon niet anders."
Niet iedereen blij
De eerste blije collega's van Loos hebben zich al bij hem gemeld. "Mensen zijn aangenaam verrast, we krijgen er behoorlijk wat bij. Iedereen is er heel erg blij mee." Vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum stemden in met de voorstellen, maar vakbond FNV doet niet mee met het akkoord.
Meer tijd
FNV roept het kabinet op meer tijd te nemen om consequenties van haar voorstellen voor de zeven grote overheidscao's beter te onderzoeken. Volgens FNV hebben de voorstellen gevolgen voor de pensioenopbouw van meer dan een miljoen mensen. De grootste vakbond van Nederland heeft de indruk dat het kabinet er vlak voor het zomerreces in Den Haag nog even een goede deal door wilde drukken.
Twee miljard euro
De nieuwe cao voor Rijksambtenaren, politie, defensiepersoneel, onderwijzend personeel en rechterlijke macht kost 2 miljard euro en gaat 600.000 mensen aan. De dekking wordt gevonden in de Rijksbegroting en wordt op Prinsjesdag bekend. De rest wordt opgebracht uit een andere indexering van de pensioenen. Dat heeft coördinerend minister voor overheidspersoneel Ronald Plasterk vandaag gezegd.
Het geld komt deels in september, en dan vanaf 1 januari 2016 naar de mensen toe. In september komt de 500 euro bruto voor iedereen onder deze cao. Niet alleen als goedmakertje omdat iedereen zo lang op de nullijn zat, maar ook als waardering voor overheidspersoneel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.