Drentse libellenstand neemt een vlucht

LOON - Het gaat goed met de libellen in Drenthe. Soorten als de Venwitsnuit, Smaragdlibel en Noordse Glazenmaker komen voor rond vennen en hoogvenen en zie je dus veel in onze provincie.
Volgens De Vlinderstichting en de Wageningen Universiteit zijn er ook meer libellen in de rest van Nederland en hebben ze een groter verspreidingsgebied.

Libellen tellen

Honderden vrijwilligers helpen de wetenschappers bij het onderzoek naar de libellenpopulatie. "Door toevallige ontmoetingen te melden zorgen zij voor een beeld van het verspreidingsgebied van de libelle", legt Tim Termaat van De Vlinderstichting uit. "Daarnaast hebben de onderzoekers honderden routes uitgezet door natuurgebieden in Nederland waar regelmatig vrijwilligers libellen tellen."
Kieskeurig beestje
De libelle opzoeken is nog niet zo makkelijk. Volgens Termaat laat het beestje zich alleen in specifieke omstandigheden zien. "Zonnig. Een beetje warm. Het mag niet regenen of hard waaien. Daarnaast niet te vroeg. Voor elf uur slapen ze nog en na vier uur 's middags zijn ze vaak al weg."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.