Autobezit in Drenthe gestegen tot recordhoogte: Drogteropslagen aan kop

DROGTEROPSLAGEN - Het autobezit in Drenthe is dit jaar gestegen tot recordhoogte. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er dit jaar 239.003 auto's in het bezit van particulieren in de provincie waren. Dat is meer dan ooit.
Drenthe was al autoprovincie nummer één van het land: gemiddeld hebben nu
. Anders bekeken, in Drenthe zijn er meer auto's dan huizen. Ofwel: er zijn meer gezinnen met 2 auto's dan er hier gezinnen of huishoudens zijn zónder.
Meer dan Friesland, Overijssel en Zeeland
Hoe je het dus ook bekijkt, de autodichtheid is hier veel hoger dan in de dichtbevolkte randstadsprovincies, waar een treinstation nooit ver weg is. Maar ook nog steeds hoger dan andere landelijke provincies als Friesland, Overijssel en Zeeland. Ter vergelijking: in Groningen zijn er 413 auo's per duizend inwoners. Noord-Holland heeft gemiddeld het minste aantal auto's; 370 per 1.000 inwoners.
Drogteropslagen
Neem het dorp Drogteropslagen bijvoorbeeld, in de gemeente De Wolden op de grens met Overijssel. Zonder twijfel rustiek en landelijk te noemen, maar toch ook nog niet de meest afgelegen plek in de provincie. Maar als je naar het autobezit kijkt zou je dat haast wel denken. Met 236 auto's, verdeeld over 125 huizen, heeft het dorp een van de meest indrukwekkende wagenparken van de provincie.
Een auto en een rijbewijs
Gemiddeld dus twee auto's per huis in Drogteropslagen. Veel gezinnen hebben zelfs drie auto's. En als jongeren 18 jaar worden krijgen ze niet alleen een rijbewijs, maar ook al snel een auto, zegt een dorpsbewoner.
Volgens de bewoners ligt het hoge autobezit aan het ontbreken van voorzieningen. Er zijn geen winkels. Er rijdt wel een buurtbus, maar die gaat heen en weer naar Hoogeveen. "We zijn gericht op Dedemsvaart en dat is ver fietsen."
Niet verwacht
Autobedrijf Van der Veen tussen Drogteropslagen en Linde noemt de cijfers uniek. Bij de garage staan tientallen auto's voor de verkoop. "De zaken gaan goed", zegt Walter van der Does. Maar dat Drogteropslagen zo hoog scoort, dat had ook hij niet verwacht.
Hoe zit het in uw buurt?
Het verschil tussen buitengebied en binnenstad is - zoals te verwachten - enorm. Opvallend is wel dat zelfs in de Drentse binnensteden het autobezit niet afneemt, terwijl dat in de rest van het land wel het geval is. Zelfs in de directe omgeving van NS-station Meppel (+36) en Assen (+40) neemt het autobezit nog 'gewoon' toe. Al is het er vanzelfsprekend wel een stuk lager dan in de rest van de provincie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.