Zomer zonder bus voor asielzoekers Oranje

ORANJE - De buurtbus in Oranje is zes weken lang niet beschikbaar voor asielzoekers. De vrijwilligers van de buurtbus genieten van hun zomervakantie totdat de scholen weer beginnen. Maar asielzoekers hebben daardoor een vervoersprobleem.
Niet iedereen kan fietsen
Jan Voortman van het tuincentrum in Oranje maakt zich sterk voor een betere vervoersregeling. "Ik vind het jammer dat er niemand anders is die in de zomer op de buurtbus kan rijden. Als asielzoekers kleding willen hebben of beltegoed, dan moeten ze wel naar Assen. En niet iedereen kan fietsen."
Het azc biedt de asielzoekers wel fietsen aan en fietscursussen. Volgens locatiemanager Yvonne Kroon kunnen de asielzoekers daardoor zichzelf wel redden.
Maar asielzoekers laten RTV Drenthe weten dat niet iedereen even gemakkelijk de fiets pakt. "Ze zijn vaak nog maar kort in Nederland en helemaal niet gewend aan fietsen. Vooral vrouwen hebben er moeite mee om zomaar de fiets te pakken."
Geen afspraak over buurtbus in vakantie
Yvonne kroon ontkent dat er afspraken liggen met het dorp om bij de de uitbreiding van de buurtbusvoorziening ook de vakantieperiodes te betrekken. Het COA kan bovendien niet zorgen voor een OV-bus die door het dorp rijdt.
Locatiemanager Kroon: "Het gat kan ik niet vullen. Zo liggen de afspraken die er met de organisaties zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.