Gejuich na afschaffen melkquotum verandert in zorgen over mestplafond

ASSEN - Bevrijdingsdag, dat was 1 april voor melkveehouders. Op die datum werd het melkquotum verleden tijd. Veel boeren breidden daarop hun bedrijven uit, maar komen nu alsnog in problemen.
Want er is dus geen limiet meer aan de hoeveelheid melk die een boer mag produceren, maar een grens aan de mestproductie is er wel. "Dat plafond is razendsnel bereikt", zegt Arend Steenbergen van LTO Noord. "Zodoende heeft de staatssecretaris gezegd: tot hier en niet verder. Wij vinden het logisch dat boeren wil uitbreiden. Dat het plafond zo snel bereikt is vinden wij jammer."
Al geïnvesteerd
Het is vooral vervelend voor boeren die al geïnvesteerd hadden. "Bijvoorbeeld melkveehouders die al een nieuwe stal hadden gebouwd, maar er nu geen extra koeien bij kunnen krijgen. Die hebben wel een probleem. Het is belangrijk dat we daar een oplossing voor vinden."
Geen oplossing
Hoeveel Drentse boeren met dat probleem kampen, weet Steenbergen niet exact. Maar het zijn er volgens hem "behoorlijk wat". Een oplossing is er nog niet. "Op het moment niet. Er zijn ook bedrijven die stoppen, daarvan zou je de rechten kunnen overnemen. Maar dat plan moet nog uitgewerkt worden. We zijn daarover in gesprek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.