Jeugdzorgpsychologen moeten nieuwe cliënten wegsturen

Provincie - LOON/ASSEN - Drentse jeugdzorgpsychologen moeten nieuwe cliënten wegsturen omdat veel gemeenten te krap zorg hebben ingekocht. Kinderen die bij hun psycholoog van eerste keus niet terecht kunnen, moeten dan naar een andere psycholoog.
Kinderen die per se in behandeling willen bij een psycholoog die zijn budgetplafond al heeft bereikt, moeten dit via een speciale procedure aanvragen bij de gemeente.
Vrijheid van zorgkeuze in gevaar
Psychologen vrezen dat de keuzevrijheid van hun cliënten in het geding is. Ook jeugdpsycholoog Marlies van Dijk uit Loon krijgt geen geld meer van de gemeenten om nieuwe kinderen aan te nemen. "Als kinderen echt bij mij in behandeling willen, moeten ze dat aanvragen bij de gemeente. Maar die stap zullen alleen de meest standvastige ouders maken." vertelt Van Dijk.

Kinderen zien af van de behandeling

Van Dijk meent dat jongeren af zullen zien van een behandeling, omdat ze zich afgewezen voelen. Jeugdpsychiater Bas Eisenga uit Paterswolde onderschrijft dit en wijst erop dat de band met een psycholoog essentieel is voor de behandeling. "Onderzoek wijst uit dat de effectiviteit van een behandeling voor tachtig procent afhankelijk is van de klik tussen de psycholoog en de cliënt."
Centrum voor Jeugd en Gezin
Vroeger was het doorverwijzen naar de jeugdpsycholoog vooral een taak van de huisarts. Sinds dit jaar heeft de gemeente die taak grotendeels overgenomen via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Eisenga vindt dat die overgang veel te snel is gegaan. "Het is alsof je de stuurman van een olietanker ontslaat en vervolgens een matroos het roer in handen geeft."
Gemeenten moesten beknibbelen
Vanaf 1 januari is de verantwoordelijkheid jeugdzorg overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten, maar de gemeenten moeten die zorg organiseren met 15 procent minder geld. Voor dat geld moesten ze een heel nieuw systeem optuigen om de jeugdzorg te regelen, waardoor er nog minder geld overblijft om de psychologen te betalen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.