Geen chroom-6 gevonden in voormalig NAVO-depot Ter Apel

Het NAVO-depot in Coevorden (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het NAVO-depot in Coevorden (Rechten: archief RTV Drenthe)
TER APEL - In de gebouwen van het voormalige NAVO-depot in Ter Apel is geen chroom-6 aangetroffen. Dat meldt RTV Noord op haar website. De omroep heeft een onderzoeksrapport van de GGD Groningen in handen waaruit dat blijkt.
De GGD analyseert - op verzoek van het ministerie van Defensie - stofmonsters op alle voormalige NAVO-depots waar vroeger met kankerverwekkend chroomverf is gewerkt. Dit onderzoek is bedoeld om te bepalen of de huidige gebruikers van de gebouwen ook nog een gezondheidsrisico lopen.

Coevorden

In geen van de monsters van Ter Apel - genomen in mei - is chroom-6 gevonden. In juni werd bekend dat op de voormalige NAVO-werkplaats in Eygelshoven (Limburg) wel chroom-6 is aangetroffen door de GGD. Ook in het voormalige depot in Coevorden is onderzoek gedaan. Wat dit heeft opgeleverd, is nog niet bekend.

Kankerverwekkende verf

Oud-medewerkers van de voormalige NAVO-depots in Nederland zijn ziek geworden doordat sinds 1984 langdurig met kankerverwekkend chroomverf is gewerkt. Tientallen mensen die in Coevorden en Ter Apel hebben gewerkt, hebben zich gemeld met (ernstige) gezondheidsklachten.

Uranium

In twee gebouwen in Ter Apel - vroegere spuitcabines die nu in gebruik zijn door een verhuurbedrijf - is wel uranium aangetroffen. Het is gevonden 'op plekken waar zich veel stof verzamelt'. De oorsprong van het uranium is echter niet bekend. Uranium komt ook als natuurlijk element in de bodem voor.
Om zorgvuldig te werk te gaan heeft de GGD het ministerie geadviseerd om in de gebouwen luchtmonsters te nemen.

Concentratie niet hoog

De GGD schrijft in de begeleidende brief: 'Hoewel de concentraties niet hoog zijn, is belangrijk om te achterhalen of mensen ook aan dit stof blootgesteld kunnen worden. Dat zal voornamelijk via inademing van het stof kunnen gebeuren.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.