Vlinders tellen: Landkaartjes, citroentjes en dagpauwogen

BORGER - Het is nationale vlindertelling dit weekend. Een initiatief van de Vlinderstichting. Sinds een paar jaar worden in allerlei tuinen en natuurgebieden in ons land vlinders geteld.
Het is de bedoeling dat tellers een kwartier lang tellen en dan hun gegevens doorgeven aan de Vlinderstichting. Op die manier kan gekeken worden of er van bepaalde soorten meer of minder vlinders zijn dan voorheen.
Tellen in de Idylle
Eén van de plekken waar geteld wordt is het buitenterrein van het Hunebedcentrum in Borger. Daar is vorig jaar een zogenaamde Idylle aangelegd, de eerste van Nederland. Idylles zijn gebieden die ingeplant worden met allerlei soorten planten waar vlinders, bijen en hommels dol op zijn.
Achteruitgang
Met veel soorten vlinders gaat het niet goed. De argusvlinder bijvoorbeeld is bijna uit onze provincie verdwenen.
Bij de telling in Borger werd nog wel een behoorlijk aantal andere soorten gezien, zoals het kleine koolwitje, de citroenvlinder, het landkaartje, de dagpauwoog, de kleine vuurvlinder, het bruine zandoogje en verschillende motjes en nachtvlinders.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.