Tuinen in Drenthe zorgen voor veel verschillende soorten vlinders

De dagpauwoog werd tweede (Rechten: archief RTV Drenthe)
De dagpauwoog werd tweede (Rechten: archief RTV Drenthe)
BORGER - De atalanta is de meest getelde vlinder van Nederland. De zwart-bruin-oranje vlinder staat voor het eerst bovenaan de lijst.
De Vlinderstichting meldt dat het beestje dit weekend 13.500 keer door vlinderspotters is geteld tijdens de jaarlijkse vlindertelling. Daarvan vlogen er 1051 in Drenthe.
Grote tuinen, veel vlinders
De Vlinderstichting heeft bijna 5500 tellingen binnengekregen. Gemiddeld werden per telling 12,4 vlinders en 4,8 vlindersoorten gemeld. In Drenthe ligt het aantal vlindersoorten op 4,9 per telling.
Het aantal verschillende soorten vlinders is groot in Drenthe en Friesland. Dat komt volgens een woordvoerster van de Vlinderstichting door de grote tuinen. De verscheidenheid aan soorten is het grootst in de provincie Limburg.
Na de atalanta staat de dagpauwoog op de tweede plek. Die vlinder werd 12.380 keer geteld. Daarna komen het klein en groot koolwitje (5500 stuks) en de citroenvlinder (4900).
Kolibrievlinder
Opvallend was het aantal kolibrievlinders dat werd gespot. Deze vlinder werd bijna 700 keer gezien.
Afwijkende top 5
In de vlindertop-5 is wel het een en ander veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo verdwijnt uit die top vijf de kleine vos en het bont zandoogje. Waarschijnlijk zijn er minder van die vlinders door parasieten en doordat het relatief koud is geweest. Een woordvoerster van de Vlinderstichting zegt ook dat de piek van deze soorten nog moet komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.