Thuiskomst vrijgelaten Edward Kleine vertraagd: 'Het is frustrerend'

VEENINGEN - De terugkomst in Nederland van de in Amerika veroordeelde Edward Kleine uit Veeningen laat op zich wachten. "Het duurt langer dan gehoopt, dat is frustrerend", zegt zijn broer Alwin tegen RTV Drenthe.
"Als het vijf weken zou duren, zou het lang zijn. We zijn inmiddels acht weken verder", aldus Alwin Kleine. Begin juni werd bekend dat Edward
uit een Amerikaanse gevangenis. Hij zat vast voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval.
Wachten op uitzetting
Waarom Edward nog steeds niet is uitgezet naar Nederland, is volgens Alwin niet duidelijk. "Edward is eind juni overgedragen aan de Immigration and Customs Enforcement (ICE). Dit is de instantie die de uitzetting moet regelen. Hij is een paar keer overgeplaatst en zit nu in een uitzetcentrum in La Salle in Louisiana", vertelt Alwin. "Het is wel een soort gevangenis, je kunt er niet uit. Edward zit daar met veel Mexicanen. Ze zijn bang dat die de illegaliteit in gaan. Edward is de vreemde eend in de bijt daar."
Bellen met Edward
Edward Kleine wil niets liever dan terug naar Nederland, maar zit tot die tijd toch opgesloten. Wel is het regime in La Salle gemoedelijker. "We hebben al een paar keer met Edward kunnen bellen, voor die tijd kon dat nooit. Dat is wel leuk", aldus Alwin. "Ook het eten is beter daar."
Geen afleiding
Volgens Alwin gebeurde er veel met Edward toen bekend werd dat hij vrij kwam. "Hij werd om de week overgeplaatst, er was veel verandering. Op een gegeven moment zat hij tien uur lang in een auto, dat vond hij mooi. Hij kon veel zien. Nu zit Edward de hele tijd op dezelfde plek. In de gevangenis had hij zijn dagelijkse dingen, zoals school. Die afleiding heeft hij nu niet."

Voor september
"Het is vervelend dat het zo lang duurt. Maar de gedachte dat hij naar huis komt, houdt hem op de been", aldus Alwin. Iets doen om de uitzetting te versnellen, kan de familie Kleine niet. "De Amerikaanse autoriteiten laten zich door niemand opjagen. We hopen Edward voor september weer bij ons te hebben."

Zoon van de sheriff

Kleine werd in 2005 in Amerika veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, omdat hij met drank op achter het stuur een 22-jarige voetganger had doodgereden. Ook reed hij na het ongeluk door. Kleine was in Alabama als monteur aan het werk. De straf van dertig jaar cel is uitzonderlijk hoog uitgevallen, omdat het slachtoffer de zoon bleek van de plaatselijke sheriff en ook het politie-onderzoek zou niet deugen. Allerlei pogingen om de zaak van Kleine te heropenen, mislukten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.