Bootjes weten Drentsche Hoofdvaart langzaam weer te vinden

DIEVERSLUIS - De scherpe daling van het aantal recreatieschepen in de Drentsche Hoofdvaart is gestopt.
Het aantal schepen daalde van 3400 in 2012 naar 2100 vorig jaar, 700 minder. Maar de daling is niet alleen gestopt, het aantal vaar recreanten lijkt voorzichtig weer te stijgen.

Voorzichtig optimisme

Sluiswachter Nienke Zwerver van de Dieverbrugsluis zit nu al op bijna 1700 gepasseerde boten. Als Zwerver die cijfers naast die van 1 augustus 2014 en 2013 legt lijkt er zelfs een lichte stijging te zijn. "En dan moeten een groot deel van augustus en september nog komen", zegt Zwerver.
Ook de provincie Drenthe is voorzichtig optimistisch en is blij dat de daling gestopt is.

Drentsche Hoofdvaart stabiel tegen landelijke daling in

Landelijk daalt het aantal vaar recreanten nog steeds. Een dagje gesprekken aanknopen met bootjesvolk in Dieverbrug leert al snel waarom: de gemiddelde booteigenaar is 60-plus.
"Jongeren hebben geen zin in een eigen boot want daar moet je onderhoud aan plegen. En een eigen schip in de vaart houden is duur. Jongeren kiezen lever voor een snelle boot en die huren ze dan een paar dagen", zegt een passerende schipper uit Loenen aan de Vecht.
Waarom kiezen schippers voor de Drentsche Hoofdvaart?
Andere conclusies die je na een dagje praten op de Dieversluis kunt trekken: de meeste schippers varen door de Drentsche Hoofdvaart vanwege het relaxte rustige tempo en de natuur. Er zijn veel sluizen, maar je kunt in in één dag van Assen naar Meppel varen, maar daar kiezen veel schippers niet voor.
De langliggers, zoals de sluiswachter ze noemt, maken uitstapjes naar het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold of maken gebruik van fietsroutes.
Nieuwe passantenhaven
Dat de vaarrecreatie in de Drentsche Hoofdvaart weer een klein beetje in de lift zit ziet sluiswachter Nienke Zwerver ook aan de nieuwe passantenhaven bij Dieverbrug. 'Die word goed gebruikt, terwijl dan ook voor en achter de sluis een lange rij schepen ligt.'
Eind september zijn de totaalcijfers over de Drentse vaarrecreatie bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.