Edward Kleine eet op eerste vrije avond in Nederland bij zijn oma

VEENINGEN - Edward Kleine uit Veeningen is terug in Nederland. Gisteren werd hij herenigd met zijn familie na tien jaar gevangenschap in Amerika. "Hij wil vooral weer gaan genieten van de kleine dingen in het leven", zegt schrijver Jeroen Langelaar.
Langelaar schreef in 2014 het boek Lockdown over de zaak tegen de Drent. "Ik heb Kleine nog niet gesproken. Ik heb tegen zijn familie gezegd: ga eerst van elkaar genieten. Ik sta niet vooraan in de rij", zegt Langelaar op Radio Drenthe.
Beschadigd
Kleine zat tien jaar lang gevangen. "Ik kan me er moeilijk een voorstelling bij maken", zegt Langelaar. "Hij heeft tien jaar in een heel gesloten systeem gezeten, met corruptie, racisme en vechtpartijen. Edward is waarschijnlijk beschadigd geraakt, ook al zie je dat niet meteen.
Over een paar weken zal hij het allemaal weer zelf moeten doen, dan zal blijken of hij daar toe in staat is."
Bij oma
Langelaar hoorde van Kleine dat hij wil gaan genieten en niet alles meer voor lief wil nemen. "Hij heeft gisteravond bij zijn oma gegeten. Dat is natuurlijk al geweldig", aldus Langelaar. "Zijn oma ging er vanuit dat ze Edward nooit meer zou zien. Edward wil vooral veel tijd besteden aan zijn familie."
Op de motor
Volgens Langelaar heeft Kleine nog meer voornemens. "Hij wil zijn droommotor bouwen. En daarna een motortocht door Europa maken. Daarvoor zal hij opnieuw zijn rijbewijs moeten halen, want dat is natuurlijk verlopen."
Contact met Nederland
Kleine heeft volgens Langelaar veel steun gehad aan Maaike Everts. Een Meppelse die in Alabama woont. "Zij was de enige die naast de familie wist dat hij terug zou komen. Maaike heeft namens de reclassering Edward vaak bezocht. Ook dominee Martien Uittenbosch uit De Wijk is vaak op bezoek geweest. Daardoor is Edward het contact met Nederland niet verloren. Ik denk dat dat van grote waarde is geweest."
Dodelijk ongeluk
Kleine (40) veroorzaakte op 18 mei 2005 in de stad Gulf Shores in de staat Alabama een dodelijk ongeluk. Hij had gedronken en dat werd hem zwaar aangerekend.
Begin juni werd bekend dat Kleine terug mocht naar Nederland. De moeder van het slachtoffer speelde daarbij een belangrijke rol. Die vond dat de Drent zijn straf wel had uitgezeten en steunde de lobby voor vervroegde vrijlating.
Persconferentie
Vanmiddag om 15.00 uur is er een persconferentie op het Provinciehuis in Assen. Kleine zal hierbij aanwezig zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.