ProRail: Met uitstel spoorwerkzaamheden voorkomen we ongeplande extra hinder

ASSEN - ProRail stelt de werkzaamheden aan het spoor bij Assen in de zomer van 2016 uit, omdat reizigers anders te maken zouden krijgen met ongeplande extra hinder. Dat zegt Jouke Schaafsma van ProRail op Radio Drenthe.
"Het is geen leuk nieuws en zuur voor alle betrokkenen. We begrijpen dat het niet leuk valt, maar we moeten deze zwarte piet toch maar even nemen", zegt Schaafsma.

Lees ook:



Te weinig technici

Voor de spoorwerkzaamheden zijn speciale technici nodig. "Die technici zijn maar beperkt beschikbaar. Wij plannen de werkzaamheden in de zomervakantie in, om zoveel mogelijk reizigers te ontzien. Maar daardoor is de druk in die periode heel erg groot", legt Schaafsma uit. Het doorgaan van de plannen zou er daardoor voor zorgen, dat de werkzaamheden alleen maar langer zouden duren.


Lees ook:

In de knel


ProRail is in dezelfde periode bezig met werkzaamheden in Utrecht en Amsterdam. "Gaandeweg blijkt dat bij de planuitwerking, na de aanbesteding, meer capacitieit nodig is dan aanvankelijk gedacht. Daardoor kwam Assen in de knel", aldus Schaafsma.
Speciaal mensen opleiden is geen optie volgens ProRail. Dat vraagt om een investering en is niet mogelijk voor slechts één klus.

Financiële gevolgen

ProRail geeft toe dat het uitstel zorgt voor extra kosten. "Dit gaat geld kosten, dat is een ding wat zeker is. Je zult dit met z'n allen moeten delen. Een stukje voor ProRail en een stukje voor de verschillende overheden, waaronder ook de gemeente Assen."
Schaafsma durft geen schatting te geven van het bedrag. "We moeten met de feiten komen."

Nieuw stationsgebouw

Naast werkzaamheden aan het spoor rond Assen moeten er ook een nieuw stationsgebouw en stationsplein komen. Het is de bedoeling dat er meer treinen gaan rijden tussen Assen en Groningen zodat reizigers nooit lang op een trein hoeven te wachten. Technisch gezien kunnen er volgens ProRail nu ook meer treinen rijden op het traject.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.