Populaire spelt in Dwingeloo verbouwd: 'Het is geen wondermiddel'

DWINGELOO - Biologisch boer Sil Oostendorp uit Dwingeloo ziet het als een missie: zo gezond mogelijk telen en daarbij gebruik maken van de natuur in plaats van er roofbouw op te plegen. Oostendorp doet samen met een bakker en een molenaar uit Diever een proef met de teelt van spelt.
Oostendorp heeft enkele hectares met spelt in Dwingeloo en Diever. Het land ploegde hij om met hulp van paarden. Grote machines ziet hij niet zitten, omdat die zorgen voor verdichting van de bodem. Dat is een te zware opgave voor de paarden het jaar daarna. Ploegen met paarden is Oostendorps hobby.
Bijna antieke dorsmachine
De jonge boer vroeg Willem Mansveld uit Wilhelminaoord om voor hem spelt te oogsten met een bijna antieke dorsmachine. Het duurt iets langer dan met een grote dorsmachine, maar het lukt wel.
De opbrengst van het land wordt door de molen van Diever gemalen. Het meel wordt uiteindelijk door bakkerij Van Vilsteren in Diever verwerkt tot onder andere brood. Of er nu voldoende spelt is? "Er komt zo'n 400 tot 500 ton meel vanaf. Als er niet voldoende is, dan mengen we het", aldus Oostendorp.
Spelt is oeroud en gezond
Spelt is een oeroud graan dat zuiver is. Mensen die slecht tegen tarwe kunnen, hebben vaak baat bij het gebruik van spelt. Maar het is geen wondermiddel, zegt diëtiste Esther de Vries uit Assen. De Vries schrijft alleen spelt voor als tarwe een probleem geeft. "En afvallen doe je er ook niet van. Het blijven koolhydraten."
De proef in Dwingeloo moet nog uitwijzen of de kwaliteit van het meel voldoende is om er brood van te maken. "Ik denk van wel", zegt Oostendorp. Volgend jaar zaait hij opnieuw spelt in om ook dan weer in de regio te verkopen. "Dat scheelt transportkosten en is dus beter voor het milieu."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.