'ANBO-directie maakt vrijwilligers monddood'

De Noordelijke afdelingen van de ANBO liggen overhoop met het hoofdbestuur van de ANBO (Rechten: pixabay.com)
De Noordelijke afdelingen van de ANBO liggen overhoop met het hoofdbestuur van de ANBO (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Er breekt een nieuw hoofdstuk aan in de strijd tussen de Noordelijke afdelingen van de ouderenbond ANBO en het bestuur. Volgens woordvoerder Fokke Annema van de ANBO-afdelingen heeft het bestuur een brief met een loyaliteitsverklaring naar de leden gestuurd.
"Deze loyaliteitsverklaring, die in strijd is met de statuten, is zo opgesteld dat vrijwilligers niet anders meer kunnen dan 'ja en amen' zeggen en blindelings het beleid moeten steunen", aldus Annema. Volgens hem worden vrijwilligers 'monddood' gemaakt.


Tegen de regels
in

"Dit is tegen de eigen gedragsregels van de ANBO, waarbij uit wordt gegaan van respect, normen en waarden", aldus Annema. Ook zou in de brief staan dat strafmaatregelen gehandhaafd blijven.
Verschillende afdelingen hebben juridisch advies ingewonnen en bezwaar gemaakt tegen de maatregelen. De ANBO-leden hebben daarop nog geen reactie gehad van het bestuur, meldt Annema.
Overhoop
De Noordelijke afdelingen van de ANBO liggen overhoop met het hoofdbestuur. Ze willen meer inspraak over de te volgen koers van de bond. De laatste jaren is er te weinig aandacht geweest voor activiteiten voor ouderen, vinden zij.

Lees ook:
Ongeruste ANBO-afdelingen hebben plan voor eigen organisatie
Maar die inspraak ziet het landelijk bestuur niet zitten. Vorige maand escaleerde de zaak, toen het landelijk bestuur de rekeningen van de noordelijke afdelingen blokkeerde. Daarna ontstonden onder de afdelingen plannen om eigen organisaties op te richten.

Duidelijkheid

Een woordvoerder van de ANBO-directie in Woerden zegt tegen Dagblad van het Noorden dat de brief bedoeld is om duidelijkheid te scheppen. Volgens hem is de rol van vrijwilligers binnen de organisatie veranderd en gaan ze een contract met de ANBO aan dat niet vrijblijvend is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.