NAM-oliespoorlijn definitief verkocht aan sloper

SCHOONEBEEK - Het lot van de oude NAM spoorlijn naar Schoonebeek is definitief: de oliespoorlijn is verkocht aan sloper Combinatie Rail Bedrijf.
En dat betekent het definitieve einde van de olielijn tussen Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij tussen 1946 en 1996 ruwe aardolie per spoor liet afvoeren.

Sloop begint niet meteen

Volgens een woordvoerder van Combinatie Rail Bedrijf kan sloop nog wel maanden duren. 'In principe gaan we slopen en verkopen we het ijzer en hout voor export of hergebruik. Maar de komende tijd laten we de spoorlijn nog even liggen om te kijken of er nog belangstellenden zijn voor het hele traject zoals een glasvezelbedrijf. Ook heeft zich een belangstellende bij ons gemeld die klimoefeningen wil houden op de spoorbrug bij het Stieltjeskanaal.'
Volgens de koper hoeven museumspoorlijnen zich niet te melden voor delen van de spoorlijn omdat daar in het verleden slechte ervaringen mee zijn opgedaan. Bij sloop van de lijn gaat Combinatie Rail Bedrijf de grond eerst aanbieden aan de omwonenden, maar kleine stukjes verkopen zal volgens de woordvoerder niet aan de orde zijn.

In onbruik maar blijven liggen

De spoorlijn is na 1996 blijven liggen omdat onduidelijk was of de destijds gestopte aardoliewinning in het Schoonebeker veld ooit weer zou worden hervat. Inmiddels wint de NAM weer aardolie in Schoonebeek, maar transport gaat niet meer per spoor maar via een pijpleiding naar een raffinaderij.

Spoorlijn in de etalage

Spoorbeheerder ProRail zette uiteindelijk de oliespoorlijn te koop. Een unicum. Dat leverde twintig potentiële kopers op waaronder niche-ondernemer Chris Rijff die er een toeristisch spoorfietsenbedrijf wilde beginnen. Zijn plan haalde het niet en ProRail verkocht de lijn uiteindelijk aan Combinatie Rail Bedrijf in Etten-Leur.

Verkoopprijs geheim

Het geld dat de verkoop opbrengt gaat volgens Jouke Schaafsma van ProRail naar het beheer van het overige Nederlandse Spoorwegnet. De verkoopprijs blijft op verzoek van de koper geheim.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.