Herinneringen aan boerenopstand door nieuw informatiebord: 'Het was niet zonder gevaar'

HOLLANDSCHEVELD - "Op deze plek stonden wij, mijn broer en ik. Dat was niet zonder gevaar", vertelt Dirk Guichelaar uit De Krim. In 1963 was hij getuige van de boerenopstand, de Opstand der Braven in Hollandscheveld.
Guichelaar was initiatiefnemer van het monument dat in Hollandscheveld herinnert aan de opstand. Bij de onthulling van een informatiebord bij het monument
Steen des Aanstoots
komen de herinneringen weer boven.
Overmacht van politie
"We hebben alles gezien, maar echt deelnemen aan de gevechten deed ik niet. Ik zag al gauw dat de overmacht aan politiemensen te groot was. En dan kun je niks", vertelt Guichelaar.
Monument van overwinning
Hij beschouwt het monument als een teken van overwinning: "Niemand had ooit gedacht dat het Landbouwschap zou verdwijnen. Maar wij zeiden: het deugt niet. En toch is het weg." Hij noemt het "hartstikke goed" dat het monument sinds gisteren in ere is hersteld.
Grootste rel
"Het was geen klein relletje", stelt dorpshistoricus Bertus ten Caat. "Het was de grootste rel na de Tweede Wereldoorlog in Nederland." Daarom mag volgens hem de boerenopstand in Hollandscheveld niet vergeten worden. Het nieuwe informatiebord moet daarbij helpen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.