PvdA en CDA stellen Kamervragen over mogelijke sluiting rechtbank Assen

ASSEN - De PvdA-Tweede Kamerfractie gaat vragen stellen over de mogelijke sluiting van de rechtbank in Assen. "We willen weten hoe de werkgelegenheid zo goed mogelijk behouden blijft en we willen dat de rechtbank open blijft voor grote publiekszaken", zegt het Drentse kamerlid Agnes Wolbert.
Ook het CDA komt met kamervragen, zo kondigt het kamerlid Agnes Mulder uit Assen aan. "Dit is heel slecht kabinetsbeleid. Iedere keer zit dit kabinet weer te morrelen aan de werkgelegenheid in de regio. Maar daar zijn afspraken over. Daar moeten ze vanaf blijven! En toch gebeurt het telkens weer. De kazerne, de belastingdienst, telkens moet je er weer voor vechten. En nu dit weer."

Kamermotie

PvdA-kamerlid Wolbert verwijst daarbij nog eens naar een PvdA-motie, die jaren geleden werd aangenomen. "Wij dienden die motie in om ervoor te zorgen dat de provincies en regio's die te maken hebben met krimp, zoals Drenthe, niet onevenredig getroffen worden." Wolbert wil dat die motie uitgevoerd wordt.
Ook de VVD overweegt vragen, zo zegt het Asser VVD-kamerlid Ziengs, maar de partij wacht eerst nog even het exacte plan af. De VVD is vooral bezorgd over de bereikbaarheid van rechtszittingen voor publiek. Ook wil de VVD weten wat het eventuele verlies van een rijksdienst verder voor de werkgelegenheid in de de regio betekent.
Rechtbank in de buurt
PvdA-kamerlid Wolbert vindt dat een rechtbank vooral in de buurt moet blijven. "Je moet die lokale binding houden. En dus moet de bulk aan zaken in Assen gebeuren."
Advocaat Jan Maarten Pol van Actio Advocaten in Assen en Hoogeveen, vreest dat de rechtspraak straks 'veel te ver weg' komt te staan. "Recht moet zichtbaar en bereikbaar zijn in de samenleving", vertelt hij. "Het is goed dat mensen in de buurt hun recht kunnen halen. Mensen met een smallere beurs worden getroffen. Andere rechtbanken kunnen voor hen moeilijker bereikbaar zijn. Dan zullen veel mensen afhaken en dat is niet goed voor de rechtszekerheid in Nederland."
Actie voeren
Pol is blij met de Kamervragen. "Dat is heel goed. Verzet moet je op meerdere fronten voeren." De advocaat was in eerder betrokken bij het verzet tegen de sluiting van de kazerne in Assen, met de actie steundekazerne.nl en dat had succes. Hij hoopt nu ook op massaal protest.
Onder de Drentse advocatuur begint het inmiddels te broeien, zegt hij. "Met je collega's heb je het erover, het begint dan wat te gonzen."
Pol hoopt dat Drentse advocaten nu snel in beweging komen, maar ook de lokale en regionale politiek. "Er moet actie gevoerd worden vanuit de advocatuur voor het behoud van onze rechtbank. Wij moeten laten zien dat we voor onze rechtbank staan. En dat geldt ook voor de overheden hier, want het gaat wel om een belangrijk stuk werkgelegenheid wat hier anders weer uit Assen verdwijnt. Als je niets doet, word je sowieso geschoren."
Personeel
Het is nog onduidelijk wat de mogelijke sluiting voor de werkgelegenheid betekent. "Wat het precies betekent voor mensen in de kantoren en administratiepersoneel, kun je op voorhand nog niet zeggen. Maar de functie van rechtbank willen we behouden voor Assen", verklaart PvdA'er Wolbert. "We kunnen ons voorstellen dat je voor heel complexe en moeilijke strafzaken naar Groningen moet, maar de meeste zaken moet in Assen blijven." Wolbert noemt onder meer kantonrecht en eenvoudigere strafzaken.
Advocaat Pol vindt het geen goede ontwikkeling wanneer het rechtbankpersoneel naar andere rechtbanken verhuist, en er in Assen alleen zittingen overblijven. "Ik merk in de advocatuur dat het niet altijd beter is als veel mensen bij elkaar zitten. Schaalvergroting leidt tot vertraging."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.